Praktisk
Se naturoplevelser og faciliteter i området omkring Skjern Ådal på udinaturen.dk
Find vej til Skjern Ådal
Skjern Ådal ligger mellem Skjern og Tarm og strækker sig fra Borris Sønderland ud til åens udmunding i Ringkøbing Fjord. Der er togforbindelse til Skjern og Tarm. Fra rutebilstationerne i Skjern og Tarm er der busforbindelse til Lønborg med rute 69. Du kan tage din cykel med i toget og bussen, hvis der er plads.
Planlæg din rejse på rejseplanen.dk
Parkering
Med 27 parkeringspladser er der rigtigt gode muligheder for at besøge området i bil.
Den mest benyttede parkeringsplads finder du ved på Skjern Åvej ved Hestholmsøen.
Alle p-pladser i naturområdet er forsynet med et kort over enten den vestlige eller østlige del af området afhængig af p-pladsens placering. Kortene viser samtlige publikumsfaciliteter.
Se kort over p-pladserne i vandretursfolderen
Handicapfaciliteter
Der er gode faciliteter for handicappede i området. Der er 20 km befæstede stier, hvoraf en del kan bruges af kørestolsbrugere, og der er handicapvenlige fiskepladser, et fugletårn med kørestolsrampe og handicaptoiletter.
Stier
Der er anlagt 20 km befæstede stier i området, hvoraf en del kan bruges af gangbesværede og kørestolsbrugere.
Fra Amholm p-plads er der f.eks. mulighed for en rundtur på 1 eller 1,5 km, der bl.a. følger østsiden af Ganer Å. P-pladsen ligger midt på Skjernåvej (vejen mellem Lønborg og Skjern). Her er der også opstillet borde og bænke.
Der er også anlagt befæstede stier ved det fine udsigtsområde nord for Lønborg Kirke. Fra kirkens p-plads er der en befæstet sti vest for kirkegårdsdiget til udsigtsområdet nord for kirken.
Mellem Skjern Bådehavn og p-pladsen ved Skænken Sø er den befæstede sti forbundet med hængebroen Kong Hans’ Bro.
Udsigtspunkter
Ved Skjernåvej (vejen mellem Lønborg og Skjern) er der på p-pladsen midt i ådalen anlagt et fugleskjul med adgangsrampe, som kan anvendes af gangbesværede og
kørestolsbrugere. Herfra er der en storslået udsigt ud over Hestholmsøen.
Fiskepladser
Ved de tre p-pladser ved Lønborg, Albæk og Gjaldbæk er der anlagt handicapvenlige fiskepladser i form af plateauer af træ, der går ud over åbrinken.
Grillpladser
Der er etableret grillpladser mange steder i området, og de fleste er tilgængelige med kørestol, f.eks. ved Skjern Bådehavn og Amholm p-plads.
Primitive overnatningspladser
Der er to primitive overnatningspladser i området, som begge kan benyttes af kørestolsbrugere. De ligger ved Pumpestation Nord og Borris Krog.
Der er dog ikke handicaptoiletter ved overnatningspladserne.
Toiletter
Der er handicaptoiletter ved områdets to naturcentre, Naturcenter Skjern Enge i det vestlige område og Naturcenter Skjern Å i det østlige område.
Læs mere om naturcentrene
Se handicapfaciliteter i vandretursfolderen
Vis hensyn
Mange mennesker bruger naturen og til vidt forskellige ting. Derfor er der lavet en række regler for brug af naturen.
Reglerne er lavet, så turen ud i naturen bliver en god oplevelse for så mange som muligt.
På cykel
Der er anlagt ca. 20 km befæstede stier, der kan anvendes af cyklister.
På hesteryg
Ridning er tilladt på de afmærkede stier. Der er i alt anlagt 20 km ridestier, som typisk løber parallelt med de befæstede stier til cyklister og kørestolsbrugere. Enkelte steder deles cyklister og ryttere om stien, og ryttere bedes der holde sig langs siderne af stien, så hestene ikke træder den op.
Med hund
Hunde skal altid være i snor og må ikke tages med i båd, kano og kajak.
I ”Hundeengen” er hund uden snor velkommen. ”Hundeengen” finder du i nærheden af Skjern Bådehavn.
Hunde i åer og søer er ikke tilladt.
Beskyttede områder
I den vestligste del af området er det ikke tilladt at færdes uden for de afmærkede stier i fuglenes træk- og yngletid, dvs. i perioden 1. marts til 15. juli og 1. september til 31. december. Det gælder områderne Poldene, Kalvholm, Præstholm, Stavnsholm og selve delta-området.
I området ved Hestholmsøen er det af hensyn til fuglelivet kun tilladt at færdes på de afmærkede stier. Om vinteren, når søen er tilfrosset, er færdsel på isen dog tilladt.