Dyr

Odder
Efter genopretningsprojektet er odderen flyttet ind i Skjern Ådal som fast beboer, og der er i dag en stærk bestand i området. Åløbene indeholder flere slags byttefisk for odderen, og der er gode opholds- og skjulesteder. Ved aftenstid vil man ofte kunne få et glimt af odderen, når den passerer åen og bryder vandoverfladen med sit slanke hoved oven vande. Der kan også ofte ses odderspor ved åens brinker.
Læs mere om odderen i artsleksikonet
Ørne
Det er muligt at se både havørne og fiskeørne i luften over Skjern Ådal. Havørnen er Nordeuropas største rovfugl og har et vingefang på op til 2,5 m. Et havørnepar har slået sig fast ned i Skjern Ådal, og fuglene kan derfor opleves året rundt. Hestholmsøen er ofte et godt sted at holde udkig efter den store jæger, men den er observeret over det meste af ådalen, fordi dens jagt fører den vidt omkring.
Fiskeørnen besøger ådalen som gæst og kan typisk opleves omkring september.
Skestork
Skestorken er en af de specielle fugle, der i særlig grad har indtaget det genoprettede naturområde. Skestorkene, der kan kendes på deres karakteristiske næb, har taget den lille ø, Høje Sande ud for deltaets udmunding, til sig, og her yngler de i stort tal. I 2013 var der 67 reder.
Skestorken kan ofte ses snadre efter føde i Vesterenge og fra fugletårnet ved Lønborggård. I september drager den til Afrika for at tilbringe vinteren der.
Rørdrum
Rørdrummen er en usædvanlig fugl, som ikke kan opleves mange steder i Danmark. Det er en mellemstor hejre, som er godt camoufleret, når den står i rørskoven, og derfor sjældent ses. Til gengæld har hannen en meget karakteristisk sang - man siger, at den ”pauker”. I Skjern Ådal holder et rørdrumpar til ved trækfærgerne, og man kan ofte høre hannens pauken på lang afstand.
Læs mere om fugle i artsleksikonet
Grøn Kølleguldsmed
Grøn Kølleguldsmed findes kun i nogle jyske åsystemer, blandt andet Skjern Å. Den er generelt truet af vandløbsforurening og er derfor fredet. I Skjern Ådal vil man typisk kunne se den store, lysegrønne guldsmed flyve lavt hen over vandet.
Læs mere om Grøn Kølleguldsmed i artsleksikonet
Laks
Laksen er ikke Skjern Ås mest synlige dyr, men til gengæld det mest ikoniske. I åen lever den oprindelige Skjern Å vildlaks, som ellers var tæt på at uddø. Der er fanget laks i Skjern Å på over 20 kg, og drømmen om at få en kæmpelaks på krogen trækker lystfiskere til fra nær og fjern.
Læs om laksens historie i Skjern Å
Hugorm
I Albæk Mose er Danmarks eneste giftslange, hugormen, ganske almindelig. Om foråret, når hugormene stadig er kolde og langsomme, er der ofte mulighed for at se de karakteristiske zigzag-stribede slanger på stierne i mosen.
Læs mere om hugorme i artsleksikonet
Andre dyr i Skjern Ådal
I vand
I Skjern Å finder man 25 ud af Danmarks 38 ferskvandsfiskearter, deriblandt ål, stalling og en af de mere specielle – bæklampretten eller ”niøjn”, som den populært kaldes på grund af de ni prikker på siden af kroppen.
Læs mere om ål på denstoredanske.dk
Læs mere om fisk i artsleksikonet
På land
Blandt de mere specielle dyr i ådalen findes vandspidsmusen, der som det eneste pattedyr i Danmark har et giftigt bid. Rådyr, ræv og hare er også blandt beboerne i Skjern Ådal, og til tider får de gæster i form af strejfende krondyr. I 2012 blev en bæver observeret lige uden for ådalen ved Sønder Felding.
Læs mere om landdyr i artsleksikonet
I luften
Fuglene fylder meget både på vandet og i luften i Skjern Ådal. Der er registreret omkring 250 fuglearter i området. Store flokke af bramgæs og flere slags svaner sætter eksempelvis deres præg på området, og om vinteren kan man høre sangsvanens karakteristiske sang over Hestholmsøen. Vandriksen gennemtrængende ”grisehyl” kan også af og til høres i ådalen.
Læs mere om vandriksen på Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside, dofbasen.dk
Læs mere om vadefugletrækket i vandretursfolderen